Veel mensen en bedrijven willen graag hun brandstofverbruik verminderen. De benzine- en dieselprijzen blijven tenslotte fors en vooralsnog laat elektrisch rijden het nodige te wensen over.

Hoe kunt u met een reguliere auto, servicebus of vrachtwagen zuiniger rijden, kosten besparen én tegelijkertijd de veiligheid vergroten?

Organisaties besteden terecht veel aandacht aan de veiligheid van hun medewerkers op kantoor, bouwwerven en andere werklocaties. Over het algemeen is er minder oog voor de veiligheid onderweg.

Met behulp van onderstaande tips bereikt u meer dan alleen een vermindering van het brandstofverbruik. Veilig rijden zorgt namelijk ook voor minder schades, ongelukken en slijtage. En daar is iedereen bij gebaat.

1 – Hou afdoende afstand

Afdoende afstand houden tot uw voorligger is niet alleen veiliger. U hoeft ook minder te remmen en terug op te trekken, wat het brandstofverbruik ten goede komt.

2 – Laat uw voertuig uitrollen i.p.v. af te remmen

Op deze manier snelheid minderen wordt remmen op de motor genoemd. Neem bijvoorbeeld wat gas terug als u richting verkeerslichten rijdt of een kruispunt nadert.

3 – Rij rustig en beheerst

Als u rustig en beheerst rijdt, met voldoende afstand tussen u en uw voorligger, is bruusk afremmen niet nodig. Verwissel op de autostrade zo min mogelijk van rijvak.

4 – Gebruik energieverslinders mondjesmaat

Gebruik bepaalde extra’s in uw voertuig alleen als dat echt nodig is. De airconditioning is een welbekende energieverslinder – bij veelvuldig gebruik, moet u vaker bijtanken.

5 – Tijdig schakelen

Schakel tijdig over naar een andere versnelling. Raadpleeg de documentatie van uw voertuig om te bepalen bij welk toerental het beste overgeschakeld kan worden.

6 – Wagenonderhoud

Tijdig en adequaat onderhoud draagt bij aan het reduceren van brandstofkosten en CO2 uitstoot en voorkomt onnodige slijtage. Ververs de olie dus regelmatig en zorg o.a. voor een schoon luchtfilter.

7 – Juiste bandenspanning

Als banden niet goed opgepompt zijn, dan zal uw auto, bus of vrachtwagen meer verbruiken vanwege de grotere rolweerstand (en de banden slijten sneller). Controleer de bandenspanning regelmatig, zodat u tijdig kunt bijpompen.

8 – Onnodig gewicht verwijderen

Een volgeladen voertuig verbruikt meer. Er is meer kracht en vermogen nodig om te rijden. Laat zwaar materiaal dus liever niet onnodig in uw wagen liggen.

9 – Zo min mogelijk luchtweerstand

Een voertuig is liefst zo aerodynamisch mogelijk. Beperk de luchtweerstand door ramen dicht te houden en de fietsendrager of skibox weg te halen als u die niet gebruikt.

10 – Start-stopsysteem

Met een start-stopsysteem bespaart u brandstof, omdat de motor afslaat als u ergens langere tijd moet stilstaan. Bijvoorbeeld voor een verkeerslicht of in de file.

11 – Hou een constante snelheid aan

Rij indien mogelijk met een constante snelheid. Op de autostrade schommelen tussen de 110 en 130 km/u kost meer energie dan (met cruisecontrol) op 120 blijven zitten.

12 – Vermijd files, carpool vaker en gebruik ook eens het OV en/of de fiets

Dat je files beter kunt vermijden, snapt iedereen. Tegenwoordig staan werkgevers veel meer open voor aangepaste werktijden op bepaalde dagen of vaker vanuit thuis werken.

Als u samen met iemand anders carpoolt, halveert uw brandstofverbruik. Voor een groepje carpoolers die iedere week afwisselen, is het besparingseffect nog groter.

Zeker richting (en in) grote steden is het openbaar vervoer een alternatief. Met de fiets of bus naar het treinstation in uw woonplaats, zodat u in alle rust alvast wat werkmails kunt doornemen. 😉

Uitdaging voor wagenparkbeheerders

Het beheersen van brandstofkosten is nog steeds een operationele uitdaging voor wagenparkbeheerders en een belangrijk onderdeel van fleetmanagement.

Wilt u graag eens samen met een expert beoordelen wat uw bedrijf al doet en bekijken waar meer rendement te behalen is? Neem dan gerust contact op met Michèl Middag.